Bagi yang suka pedas. Aku ada dengar satu petua untuk menjadi lada anda lebih pedas, tapi syaratnya anda kena ada pokok lada. Tak boleh nafi oleh asia suka makan pedas, tambah-tambah orang melayu. Itu yang ramai duk gastrik dan buasir.
Senang aje petuanya, pokok lada hang tu nati masa membaja. Ambil sahaja abu hasil pembakaran, taruk kat pokok tu. Abu hasil dari kayu api, abu hasil membakar lemang, abu tempurung kelapa janji asalkan abu. Tapi jangan taruh banyak sangat, sebab baja abu masin nati mati pokok lada tu.
Petua ini aku perolehi dari seorang tua kampung aku yang selalu tanam lada burung atau cili padi. Yang pelik ladanya pedas berbanding orang lain. Bila ditanya, rupanya abu rahsianya. Ok selamat mencuba.
Syukur
-
Tiap kali belikan lauk untuk mak, mak akan tanya "berapa sekor ikan tu?...
sayur ni berapa ringgit banyak ni? mahal tak gulai tu?"
"Tak tanya pun berapa se...
8 months ago
No comments:
Post a Comment